Mesto Poprad postavilo na sídlisku Juh 3 dvojpodlažný parkovací dom. Má 191 miest, parkovanie v ňom je bezplatné. Otvorený bol koncom roku 2022. Jeho výstavba trvala 6 mesiacov, stál 1,9 milióna eur.

Prízemie obsahuje 109 parkovacích miest a je čiastočne prekryté poschodím s 82 miestami. Poschodie nie je zakryté, nájazdová dvojpruhová rampa je však vyhrievaná.

Parkovanie na sídlisku nie je regulované.

Popradský primátor pri otvorení povedal: „Je to vianočný darček pre obyvateľov tejto lokality. Toto je cesta, ktorou chce mesto ísť, a to parkovať takto moderne bez toho, aby sme zaberali zeleň na sídliskách.“

Počas výstavby sa ukázal problém s dočasným parkovaním, pretože plocha, kde sa stavalo, slúžila predtým na odstavovanie vozidiel. Mesto okamžite zareagovalo, a zjednosmernením jednej ulice vytvorilo podmienky pre šikmé státie desiatok vozidiel. Táto úprava sa ujala, a zostala v platnosti aj po otvorení parkovacieho domu. Na sídlisku tak pribudli ešte ďalšie parkovacie miesta.

Je to už druhé mestské viacpodlažné parkovisko v Poprade. Prvé bolo dané do užívania rok predtým.

***

Ako to je vo Zvolene?

O mestskom parkovacom (a dokonca bezplatnom) dome na sídlisku Západ za posledné roky nikto vo vedení mesta ani len neuvažoval. Obyvatelia počúvajú len výhovorky na vysoký počet áut (čo vzhľadom na počet bytov nie je pravda), na to, že sídlisko „sa nedá nafúknuť“ a podobne. Takže kým obyvatelia sídliska v Poprade dostali ako vianočný darček mestský parkovací dom, na obyvateľov sídliska Západ vo Zvolene čaká pochybná regulácia, v dôsledku ktorej sídlisko nútene opustí asi 600 áut. A hoci veľká časť z nich bude mať zakúpenú parkovaciu kartu, mesto sa absolútne nestará, kam pôjdu.

Je dobre vedieť, že riešiť problémy sa dá aj inak, a dokonca aj na Slovensku. Stačí si zvoliť správnych ľudí. Nám sa to žiaľ (opäť) nepodarilo.