Parkovanie v Žiari nad Hronom je jednoduché. Do mobilu si (zdarma) stiahnete aplikáciu, ktorá vám ukáže, ktoré konkrétne parkovacie miesta sú aktuálne neobsadené. Nie je teda potrebné pomaly prechádzať ulice, a neustále pozerať z jednej strany na druhú. Môžete ísť priamo ku miestu, ktoré vám aplikácia označila ako voľné. Ak je vami vybrané parkovisko už plne obsadené, aplikácia ponúkne iné blízke parkovisko.
Ako je to možné?

Každé jedno parkovanie miesto je vybavené snímačom, ktoré signalizuje prítomnosť automobilu. Táto informácia sa prenáša do centrály, odkiaľ sa v reálnom čase preberá aj do zmienenej aplikácie. Momentálne je takto ošetrených 120 parkovacích miest v centrálnej časti mesta.

Žiar nad Hronom sa tak stal prvým mestom na Slovensku, ktoré využíva na informáciu o parkovaní túto inteligentnú technológiu. Mesto projekt realizovalo v spolupráci so spoločnosťou Orange, ktorá bola úspešná vo verejnom obstarávaní.

Systém poskytuje, okrem prospechu pre parkujúcich vodičov, aj cenné informácie pre Mesto – mapuje správanie vodičov a využívanie parkovacích miest. V prípade spoplatnenia parkovania systém pomôže pri kontrolovaní úhrady za parkovanie.

Parkovanie zatiaľ spoplatnené nie je. Mesto sa až po ukončení 18-mesačnej testovacej prevádzky rozhodne, či k spoplatneniu pristúpi.

(Mesto Žiar má naplánované aj ďalšie revolučné smart riešenia. Napríklad plánuje špeciálnymi snímačmi monitorovať obsadenosť nádob na odpad. Nebudú sa tak vyvážať nenaplnené nádoby.)

Je jasné, že na Západe máme v oblasti parkovania pred sebou omnoho závažnejšie úlohy než inštalovať snímače na parkovacie miesta. Ale čisto teoreticky – zníženiu premávky na niektorých uliciach by určite pomohlo, ak by vodiči boli informovaní o tom, že tam už nie je voľné žiadne miesto. Nemuseli by ulicou zbytočne prechádzať v snahe nejaké miesto nájsť, ale rovno by prešli na svoj plán B.
Ale vo Zvolene o tom môžeme asi len snívať …